2013 m. birželio 4 d., antradienis

ŠVELNIOS SAVIGYNOS SISTEMA. KAS TAI?

                                ŠVELNIOS SAVIGYNOS SISTEMA

DEVIZAS: SVEIKATA IR KŪNO VALDYMAS


SVEIKATOS FILOSOFIJA
Žmogus gimęs judėti. Kol mes judame, tol gyvi. Svarbu nesustoti ir nepervargti. Judėjimas tampa menu, kai žinai kada ir ką daryti. Tereikia išjudinti sąnarius, pratampyti raiščius, giliai pakvėpuoti ir kartą per savaitę gerai išprakaituoti. Pačiam gaminti sau maistą, kasdien gauti švaraus oro ir tyro vandens. Valgyti šiek tiek mažiau negu norisi. Turėti mėgstamą (nepavojingą) užsiėmimą, turėti artimų ir mylimų žmonių. Rūpintis jais. Turėti tiek poreikių, kad užtektų pinigų juos patenkinti. Būti naudingu visuomenei. Sutarti su Kūrėju ir saugoti gamtą.
SISTEMOS SAMPRATA
Švelnios arba sveikos savigynos sistema (toliau vadinama - Sistema) yra daugelio metų kovos menų treniravimosi ir ieškojimų produktas. Tai autorinis darbas, kuris remiasi idėja surasti aukso vidurį tarp grubios kovų menų patirties ir natūralaus rūpinimosi savimi ir žmonėmis. Žmogiško taikumo pradas yra žymiai stipresnis už poreikį išreikšti agresiją, tačiau, vis dėlto, nors kovos menai egzistuoja tūkstančius metų, niekas nepakeitė jų meistrų credo: Tikras meistriškumas atsiranda tada, kai išmokstama apsieiti be kovos. Ir ši, pirmiausia, moralinė nuostata verčia susimąstyti apie tikrąją kovos meno paskirtį. Įvairiai suvokiant tuos pačius reiškinius, ilgainiui ateina supratimas, kad kovos menai skirti ne žudyti, o auginti, vystyti ir tobulinti žmogų. Toks požiūris yra labai tampriai susijęs su sveika fizinio kūno ir psichikos būsena. Dažniausiai lėti, švelnūs judesiai yra siejami su dėmesio sutelkimu į objektą, nepriklausomai ar tas objektas esi tu pats, ar kas nors išorėje. Dėmesio koncentracija, arba dėmesio valdymas yra kertinis ramstis, kurį galima palyginti tik su savo meilės skleidimu visiems gyviems sutvėrimams.  Jeigu tai, kas parašyta šioje įžangoje yra priimtina, galima pereiti prie paprasto nepaprastos  Sistemos aiškinimo.
SISTEMOS PAGRINDAI
 Žmogaus judėjimą įvairiais laipsniais nulemia jo sąnariai, raumenys, skeletas, nervų sistema ir visa valdančios smegenys. Kad judėjimas būtų lengvas, sklandus ir tikslus, visa ši konstrukcija turi atitikti būtinus reikalavimus: būti sveika, būti judri ir būti valdoma. Švelniai savigynai būdinga kompleksinė kūno ir psichikos lavinimo praktika, kuri pasižymi treniravimusi be traumų, siekiant totalinio aplinkos matymo, mokėjimo atsipalaiduoti, tinkamų vaizdinių naudojimo ir individui priimtino fizinio krūvio taikymu. Treniruotės paprastai ištįsus metus vyksta lauke, kas sąlygoja geras organizmo adaptacijos galimybes  ir išsprendžia kasdieninę gryno oro stokos problemą. Išmokstama treniruotis be prakaito, kas ypač aktualu žiemą, todėl naudojama ypatinga apšilimo metodika. Treniruotis gali bet kokio amžiaus savarankiška asmenybė, kuri geba rūpintis savimi ir šiek tiek save analizuoti. Švelnios savigynos sistemą galima  palyginti su vidine laboratorija. Joje vyksta ilgametis eksperimentas, kurio nauda, savęs pažinimo prasme, tampa vis akivaizdesnė. Taigi sistemos pagrindą sudaro Tai Chi Chuan ir Chi Kung pratimų bazė, kurios dėka vystoma  judesių koordinacija,  kvėpavimo energetinis rezervas, pasireiškiantis kvėpavimo valdymu, laipsnišku jo gilinimu ir to pasekoje mažesniu deguonies poreikiu. Idealiu kvėpavimu vis dėlto išlieka daosų, taip vadinamas, „vėžlio“ kvėpavimas, kuris išorėje  nematomas tačiau atitinka pagrindinius valdomo kvėpavimo kriterijus ir yra nuolatinis, gilus, sklandus ir be sustojimų. Ši sistema idealiai tinka pažengusiems kūrybingiems kovotojams, kurie ieško daugiau laisvės kovos menuose. Tačiau pagrindinių gynybos ir atakos principų galima mokytis nuo pat pirmų treniruočių.
ŠVELNIOS SAVIGYNOS SISTEMOS PRINCIPAI
 Paminėsiu tik pagrindinius Sistemos principus, kad palikti šiek tiek paslaptingumo ir intereso apsilankyti treniruotėse. Universalūs visiems kovos menams principai yra tokie:                                                                           
  -  kad efektyviai gintis, būtina pačiam išstudijuoti atakų būdus ir kryptis;                                                                                                           
  - atakuoti ir gintis reikia mokytis iš bet kurios pozicijos į bet kurią taikinio vietą;                                                               
  - kiekvienos atakos pabaigos taškas yra kitos atakos pradžios taškas;                                                                             
   - trigubos gynybos principas: kontaktas, kūno apsaugojimas, žingsnis;                                                                          
  - jėga perduodama iš žemės į bet kurią kūno dalį, tada visas kūnas virsta ginklu.                                                                                    Bruce Lee yra pasakęs: „Meniškas vikrumas, tai dar ne meniškas tikslumas“, iš čia kyla labai svarbus principas:         
  - greitis ir jėga turi mažiau vertės, jeigu judesiai yra netikslūs.   Yra ir kitų Sistemos principų.
Romualdas
(Bus daugiau) 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą